top of page
Matcha banner.PNG
Green%20tea%20field_edited.jpg

Ekte Matcha? 

field.jpg
Dyrketeknikk 
Tilberedningen av matcha starter flere uker før høsting der tebuskene dekkes for å forhindre direkte sollys. Dette bremser veksten, stimulerer til økning av klorofyllnivået, gir en mørkere nyanse av grønt og produksjon av aminosyrer, spesielt theanin.
Bare de fineste te-knoppene blir håndplukket. Bladene blir lagt ut for å tørke umiddelbart. 
Steinmaling
Deretter steinmales de til det fine, lyse grønne, talklignende pulveret kjent som matcha. Steinmaling av bladene er en langsom prosess for unngå at møllesteinene blir for varme. Dette bevarer aromaen i bladene. Det kan være nødvendig med opptil en time for å male 30 gram matcha.
Matcha-milling.jpg
Smak
Smaken av matcha domineres av aminosyrene. De høyeste karakterene av matcha har en mer intens søthet og dypere smak enn de vanlige eller grovere karakterene av te som høstes senere på året.
Japan vs Kina
I Kina bruker de ikke de samme dyrke- og produksjonsteknikkene som i Japan.
Japan plukker utvalgte blader til forskjellige tider av året, mens Kina generelt samler alle bladene på en gang. Kina høster også knoppene og stilkene, i motsetning til den delikate japanske tradisjonen med å kun plukke hvert akseptabelt blad individuelt. I Kina stekes bladene for å stoppe oksidasjonen og som et resultat mister de mye av næringsstoffene, skummer ikke og får en mer sandaktig tekstur.
Jorda i Japan, spesielt i områdene Ise og Uji skiller seg fra den i Kina og antas også å ha en innvirkning på teen.
Map.jpg
Som et resultat av disse forskjellene kan japansk matcha være dyrere enn de kinesiske versjonene. 1oz japansk matcha kan variere fra $ 26 - $ 32, mens kinesisk matcha
kan koste så lite som $ 7 / oz.
I 2013 testet miljøorganisasjonen Greenpeace tilfeldig 18 kinesiske grønne te-prøver, og fant at 12 av dem inneholdt forbudte plantevernmidler. Japansk matcha overholder derimot strengere standarder for bruk av plantevernmidler.
Prosessen med høsting av teblad er en kompleks rutine som tar opp mye av året. Fra den første høsten helt til den siste jobber bøndene i Japan utrettelig for å produsere te av høyeste kvalitet de kan. I likhet med tradisjonell grønn te inneholder Matcha en forbindelse kalt “Epigallocatechin gallate ”(EGCG), og nivåene er vanligvis mye høyere i japansk Matcha.
Så det kan være verdt prisen for de ekstra kvalitetene som smak og næringsstoffer ekte japansk matcha gir.
matcha-green-tea-EGCG-molecule.jpg
bottom of page