top of page
Chakai & Omotenashi
Omotenashi - kan direkte oversettes til Japansk gjestfrihet. Omotenashi handler om måten den japanske verten tar hensyn til detaljer og  gjestenes behov.
Konseptet omotenashi sies å ha blitt etablert av bestefaren til den japanske te-seremonien, Sen no Rikyu, gjennom hans måter å underholde sine gjester gjennom chakai (japansk te-seremoni). I en chakai er hver opplevelse “ichigo ichie” eller en "once in a lifetime" opplevelse. Både verten og gjesten må handle med verdighet og absolutt tilstedeværelse.
For verten betyr dette nøye forberedelse og fokus på hver minste detalj slik at gjesten kan få den mest minneverdige opplevelsen som mulig. Det er den usynlige tanken og omsorgen som er avgjørende for Omotenashi.
tea_ceremony.jpg
I en chakai tilberedes teen foran gjesten. Forberedelsen starter fra rengjøring av den keramiske koppen utført på en metodologisk og ritualistisk måte. Ved å gjøre forberedelsene offentlig, uttrykker verten at det ikke er noe skjult - et uttrykk for ærlighet. En av røttene til ordet omotenashi er uttrykket "omote-ura nashi" - "det er ingen front eller bakside" - akkurat som det ikke er front eller bakside til en chakai. Gjestene får altså ekte gjestfrihet rett fra hjertet. Målet med chakai er å servere den beste teen til gjestene.
Bare med kombinasjonen av de beste materialene - som te, blomster, dekor og keramikk - kan god te serveres gjestene. Gjennom rituelle hilsener og handlinger drikker gjesten teen, komplementerer gjerne den fine keramikken og returnerer den tomme bollen til verten. Hver bevegelse har en betydning. 
8c.jpg
bottom of page